Fototips

Tre tips for TreOmTre: Hva betyr skogen for deg

Alle kan lære å ta bedre bilder – det er ofte snakk om bare små justeringer som skal til for at bildene blir bedre. Et steg til siden, for å få en roligere bakgrunn, gå litt nærmere slik at bildet blir enklere. Under følger noen enkle tips.

1. Forenkling av motivet
En av feilene vi oftest gjør, er å ta altfor mye med på bildet. Dette fører til at det egentlige motivet drukner i bildet. Fjern alt som distraherer, gå nærmere eller bruk zoom.

2. Plassér motivet utenfor sentrum
Bildene blir ofte kjedelige når motivet er midt i sentrum av bildet. Snu på kamera til motivet er litt på siden, så skal du se at det blir mer spenning i bildet. Dette kalles for “det gylne snitt” – og er en klassisk regel for bildekomposisjon. Plasser motivet litt til siden for sentrum – det øker spenningen i bildet. I bildene under ser vi forskjellen på bilder der motivet er sentrert – og motivet plassert i i det gylne snitt. Som vi ser skaper vi en helt annen spenning i bildet ved å plassere motivet bort fra sentrum.

3. Vis proporsjoner
Når vi skal ta bilder av noe store – eller små ting, er det vesentlig å få fram akkurat dette. For å få til dette må vi inkludere kjente størrelser i bildet slik at størrelsesforholdet kommer godt fram. I bildet til venstre under får vi ikke noe spesielt begrep om hvor stort dette skipet egentlig er. I bildet til høyre har vi inkludert både mennesker og biler, og vi ser at menneskene på kaien blir som små maur i forhold til skipet.

Husk:
Blitz skal ikke bare brukes innendørs. Den kan med fordel benyttes ute for å “lette” opp et motiv og skape mer glød i bildet. Pass på at du eksponerer slik at du får med det eksisterende lyset. Har du kompaktkamera – still inn blitzen på “fill inn”.

Meld på din skole her